Изпълнителна агенция (ИА) Главна инспекция по труда (ГИТ) използва повода във

...
Изпълнителна агенция (ИА) Главна инспекция по труда (ГИТ) използва повода във
Коментари Харесай

Какво трябва да имат предвид работодателите, наемащи украинци

Изпълнителна организация (ИА) „ Главна ревизия по труда " (ГИТ) употребява повода във връзка с удължаването на действието на краткотрайната протекция на украинските жители с една година, с цел да подсети, че българските работодатели, които желаят да наемат служащи и чиновници от Украйна, следва да обезпечат за тях идентични условия на труд с сътрудниците им от България, като те не могат да бъдат по-неблагоприятни от минималните, избрани в трудовото законодателство. 

Министерският съвет удължи действието на краткотрайната протекция на украинските жители до 4 март 2024 година Приетото решение е в сходство с Решението на Европейската комисия за удължение действието на Директивата за краткотрайна протекция.

С друго Решение, касаещо одобряването на образците на регистрационни карти, които се издават от Държавната организация за бежанците при Министерския съвет, срокът на годност на регистрационните карти на чужденците с предоставена краткотрайна протекция, изтичащ до 24 февруари 2023 година, се удължава до 31 март 2023 година Нова регистрационна карта може да им бъде издадена както след, по този начин и преди приключването на снадки до 31 март 2023 година период по искане на разселените лица от Украйна.
 istock istock
По отношение на трудовото законодателство решенията дават опция работодателите да продължат да наемат елементарно украински жители, получили краткотрайна протекция у нас. Остава уговорката на работодателите да осведомят Инспекцията по труда за наетите украински жители, като жители от трети страни, според член 10 алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

Главна ревизия по труда създаде в помощ на украинските жители, търсещи работа в България брошура с информация за съществени трудови права, свързани с работното време, заплащането на труда, отпуските и други, както и с документите, които е длъжен да им даде работодателят преди започване на работа, с цел да могат при нужда те да потърсят отбрана на правата си. Брошурата е на български, украински, британски и съветски език.

На електронната поща [email protected] експертите дават отговор навреме на заложените въпроси, за задачата следва да бъдат посочени и контакти за противоположна връзка.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР